Klassiek op Zondag – Oihana Aristizabal Puga en Lineke Lever

Celliste Oihana Aristizibal en pianiste Lineke Lever werden in 2021 allebei in dezelfde week 40! Met het programma “Ongeveertig -Quarant(ain)e” staan ze stil bij hoe het leven van componisten er rond diezelfde leeftijd uitzag. Hadden ze kinderen, waren ze getrouwd, welke muziek schreven ze rond die leeftijd? 

Quarantaine. Dit leenwoord, dat rond 1650 zijn intrede deed in onze taal, is afgeleid van het Franse telwoord quarante (veertig) en betekent in essentie een periode van veertig dagen. Behalve de herkomst van het getal ‘veertig’ is het toepasselijk op hoe musici ‘opgesloten’ zaten in de afgelopen coronaperiode waarin zijn veel minder konden optreden.

Hoe divers het leven van iedereen er uit kan zien, belichten Oihana & Lineke aan de hand van muziek van Frank Bridge, Cécile Chaminade, Camille Saint-Saëns, Franz Liszt en Ottorino Respighi. De musici zochten muziek uit de periode dat de componist(e) zelf rond de 40 jaar (‘ongeveertig’) oud was. Welke muziek schreven ze toen? Hoe zag zijn/haar leven er toen uit? De ene componist is gelukkig getrouwd, de ander maakt zich juist ernstige zorgen over angstige gebeurtenissen in de wereld, terwijl weer een ander te maken heeft met depressies. Hoe verhoudt zich dat tot het leven en de wereld van ons, in het hier en nu? Ontdek het allemaal in dit bijzondere, en vooral ook feestelijke programma.

De van origine Spaanse celliste Oihana Aristizabal Puga en pianiste Lineke Lever werken al jaren samen als duo. Zij zijn veelgevraagde kamermuziekspelers. Ze verkennen als duo altijd weer de grenzen om bijzondere programma’s samen te stellen. De afgelopen jaren hebben ze o.a. programma’s gemaakt over Jeroen Bosch (herdenkingsjaar 2016), over (het einde van) de Eerste Wereldoorlog (herdenkingsjaar 2018) en over Suzanne Leenhoff, pianiste én de Nederlandse vrouw van kunstenaar Edouard Manet (2020). Daarnaast hebben ze samengewerkt met o.a. dansers, acteurs en vertellers. Tevens werken ze samen met musici van De Nationale Opera, Opera Zuid, het Radio Filharmonisch Orkest en Sinfonietta Amsterdam.

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt dankzij WFO Notarissen.

Deze voorstelling maakt onderdeel uit van de serie Klassiek op zondag:
23 oktober: Finalisten Prinses Christina Concours
18 december: Jeroen van Veen
19 februari: Oihana Aristizabal Puga & Lineke Lever
16 april: Reyn Ouwehand

De serie Klassiek op Zondag kost € 50,00 (ipv. € 71,00). Om de serie te bestellen klikt u onderaan deze pagina op het nieuwsbericht “Series: voordelig verzekerd van een top theaterseizoen”

Normaal
Zaal
17,50
CJP
Zaal
16,00
Voorstelling informatie
  • Van
    19 februari 2023 11:00
  • Tot
    19 februari 2023 12:30
  • Status
    Verlopen
  • Genre