Op Roet – Slag om het Beeld

11 oktober is het 450 jaar geleden dat de Slag op De Zuiderzee voor de kust van Hoorn een beslissende wending krijgt. De Inquisitie, het admiraalsschip van de graaf van Bossu, delft met zijn Spaans-Amsterdamse armada het onderspit tegen samenwerkende West-Friezen en Waterlanders.

In de theaterproductie Slag om het Beeld wordt de zeeslag op eigentijdse wijze uitgewerkt. De belangrijkste vraag: wie van de betrokkenen van toen komt in aanmerking voor een standbeeld vanwege zijn of haar rol tijdens de zeeslag? Is dat Jan Haring, de uit de mast geschoten held van de Slag op de Zuiderzee? Of Admiraal van Bossu, de verliezer van deze epische zeeslag uit 1573? Of misschien wel Jantien Does, boerin uit Westwoud.

In een modern vormgegeven tv-studio worden genomineerden voorgesteld, dragen voor- en tegenstanders argumenten aan die stemmers kunnen beïnvloeden, is museumdirecteur Ad Geerdink kapitein van het kennisschip, komen alle zeven burgemeesters van West-Friesland aan het woord, is het razend druk in het callcenter, wordt het publiek interactief betrokken en zijn er bijzondere ontwikkelingen. Want zo eenvoudig blijkt de vraag niet te zijn: wie komt in aanmerking voor een standbeeld vanwege zijn of haar rol in deze historische heldhaftige zeeslag?

Theatergezelschap Op Roet uit Hoorn, onder leiding van dramaturg Ingrid Docter en regisseur Lyda Tijsen, biedt in samenwerking met het Westfries Museum een avond geschiedkundig vertier met volop spektakel.


De kaartverkoop loopt via het gezelschap zelf. Kaarten zijn te bestellen via www.op-roet.nl. 

Normaal
Zaal
13,00
Voorstelling informatie
  • Van
    20 september 2023 20:00
  • Tot
    20 september 2023 21:30
  • Status
    Verlopen
  • Genre