
Volgens onderzoek van de GGD kampen jongeren en praktisch opgeleiden steeds vaker met gevoelens van eenzaamheid en andere mentale gezondheidsklachten. Welke rol heeft de coronacrisis gespeeld in het mentaal welzijn van deze groep jongeren?
Dit voorjaar onderzoekt de redactie van De Balie Live Journalism samen met AT5 en Noord-hollands Dagblad het mentaal welzijn onder praktisch opgeleide jongeren, vijf jaar na het uitbreken van de coronapandemie in Nederland. Wat zijn de mogelijk schadelijke gevolgen geweest voor jongeren van de lockdowns, online schoollessen en andere corona beperkende maatregelen? En wie draagt de verantwoordelijkheid voor het mentaal welzijn van deze jongeren? Theatermaker Michaël Bloos en scenarioschrijver Dorien van Gent werken in co-creatie met DEGASTEN aan deze journalistieke eindvoorstelling, op basis van het onderzoek naar mentale gezondheid onder jongeren.
Op basis van interviews met VMBO- en MBO-studenten, docenten, jongerenwerkers en andere betrokkenen en experts in Amsterdam is een theatervoorstelling gemaakt. Na deze theatervoorstelling gaan we in gesprek met een politiek verantwoordelijke over dit thema.
Over Live Journalism
Het team van journalisten van Live Journalism onderzoekt elk half jaar een onderbelicht onderwerp uit de stad. We publiceren artikelen in de krant, reportages op AT5 en organiseren bijeenkomsten waarbij burger en politiek elkaar ontmoeten. Als afsluiting maken ze een theatervoorstelling op basis van de bevindingen uit het onderzoek. Voor dit onderzoek werkt De Balie samen met NHD West-Friesland.
De voorstelling is gratis toegankelijk. Aanmelden voor deze voorstelling kan via www.debalie.nl/programma/journalistiek-theater-jong-en-alleen-2-18-06-2025 (kopieer en plak deze url in je browser).