FILM: The Father

Ook dit seizoen kun je als filmliefhebber in de even weken weer bij ons terecht. Om de week draaien we op dinsdagavond een spannende, ontroerende of interessante film waarvan wij vinden dat je die zeker gezien moet hebben. Kom jij ook Even Een Filmpje Pakken?

Anthony Hopkins won terecht een Oscar voor zijn magistrale rol in The Father. Samen met Olivia Colman (o.a. bekend van The Crown) speelt hij de sterren van de hemel in een van de mooiste, sterkste en origineelste films van het afgelopen jaar.

In de film maken we kennis met Anne (gespeeld door Olivia Colman) die een verzorgster zoekt voor haar dementerende vader Anthony. Ze wil er zeker van zijn dat er goed voor hem gezorgd wordt als zij er niet is, maar haar vader wijst alle hulp keer op keer af. Er zijn vaker films gemaakt over dementie, maar regisseur en schrijver Florian Zeller gaat een stap verder en kiest ervoor om het verhaal grotendeels te laten zien vanuit de ogen van Anthony. Door de manier van filmen en montage beleef je de wereld zoals Anthony haar ervaart. Niet alleen de verwarde man vraagt zich constant af wat echt is en wat niet; ook als kijker raak je volledig gedesoriënteerd. The Father laat zo niet alleen zien wat dementie met een persoon doet, het laat het je ook ervaren voor zover dat kan. Hartverscheurend, verontrustend en tegelijk briljant.

Een ijzersterk acterende Hopkins en Colman houden je mateloos geboeid in de opeenstapeling van hun eigen en gezamenlijke ontroerende momenten. Hopkins raakt recht in het hart en wisselt moeiteloos tussen alle emoties zonder daarbij ergens ‘over the top’ te gaan. Colman geeft fantastisch tegenspel en overtuigt volkomen als de dochter die verschrikkelijk veel van haar vader houdt en hem nog liefdevol aankijkt met de ogen van een kind, maar tegelijk kapot gaat van vermoeidheid, machteloosheid én schuldgevoel.

Een recensent schreef: “The Father klinkt vanwege het zware thema misschien als een film die je liever overslaat, maar dan beroof je jezelf van een onvergetelijke kijkervaring met twee sublieme acteurs. Ja, het onderwerp is pittig en de setting beklemmend, maar na afloop van deze bijzondere en inventieve parel van een film zul je blij zijn dat je hem hebt gezien.” Daar kunnen wij ons alleen maar bij aansluiten.

Normaal
Zaal
8,50
Voorstelling informatie
  • Van
    20 september 2022 20:00
  • Tot
    20 september 2022 21:50
  • Status
    Verlopen
  • Genre