FILM: The Fabelmans

The Fabelmans van Steven Spielberg is een persoonlijk portret van de jongen Sammy Fabelmans, die opgroeit in het Arizona van na de Tweede Wereldoorlog. Sammy Fabelman ontdekt op jonge leeftijd zijn passie voor film, tot grote vreugde van zijn creatieve moeder, Mitzi. Sammy’s vader daarentegen ziet het meer als een hobby.

In de loop der jaren legt Sammy de avonturen van zijn familie vast op beeld en ontwikkelt hij zich als regisseur van amateurfilms met zijn zussen en vrienden in de hoofdrol. Op zijn 16e ontdekt Sammy een hartverscheurende waarheid over zijn moeder die de familiedynamiek voorgoed verandert.

De film is losjes gebaseerd op de jeugd van Steven Spielberg. Hij schreef het script en regisseerde de film zelf, die werd genomineerd voor 7 Oscars en 5 Golden Globes. Hij won de Golden Globes voor Beste Regie en Beste Film.

Eén van de talenten van Steven Spielberg is dat hij universele verhalen persoonlijk weet te maken. Hier blijkt hij net zo bedreven in het tegenovergestelde. Hij maakte van zijn persoonlijke herinneringen een universele vertelling waarin melancholie en hoop hand in hand gaan. Over opgroeien en je stem en bestemming vinden. Over ouders die van hun voetstuk vallen en feilbare mensen worden. Over struikelen en weer opkrabbelen.” – Telegraaf ****

Spielberg steunt op een sterke cast: Michelle Williams met Peter Pan-kapsel als extraverte en in kinderogen soms tenenkrommende moeder, Seth Rogen als warme, speelse oom Bennie, Paul Dano als wankel vaderfiguur. Twee oudjes stelen de show: Judd Hirsch als grommende oom Boris en David Lynch als sigaren kauwende John Ford. Alleen hun levenslessen maken
The Fabelmans al de moeite waard. NRC ****

Ticketprijzen zijn exclusief € 2,50 transactiekosten per bestelling.

Normaal
Zaal
8,50
Voorstelling informatie
  • Van
    5 maart 2024 20:00
  • Tot
    5 maart 2024 22:35
  • Status
    Verlopen
  • Genre