‘Sinds wanneer leven we in een wereld waarin we alles altijd mogen zeggen? Sinds wanneer leven we in een wereld waarin we kwetsend, arrogant en schofferend mogen zijn? Sinds wanneer leven we in een wereld waarin de realiteit geen werkelijkheid meer is?’Op 15 februari presenteren de leerlingen uit Havo 5 en Vwo 6 van het Martinuscollege in Het Postkantoor hun eindexamenvoorstelling voor het vak Kunst(drama) De mensenhater. Het stuk is geschreven door de Franse toneelschrijver Molière.
De mensenhater gaat over een groep jonge mensen die zich staande probeert te houden in een maatschappij waarin de druk om je op een bepaalde manier te presenteren groot is. De thematiek in De mensenhater is verrassend actueel. Sociale media zoals Instagram en YouTube is het platform geworden waarop jonge mensen een mythevisering van zichzelf laten zien. Foto’s worden bewerkt om knapper, interessanter en vooral succesvol te zijn. Op YouTube zijn vloggers te zien die van fancy event naar spannende koffiemeeting gaan en zich laven aan het goede leven van glitter, glamour en lekker eten. Net als de groep jonge aristocraten uit het stuk van Molière. Deze werkelijkheid heeft volgens de toneelschrijver echter een beperkte houdbaarheid; de personages gaan aan het einde van het stuk allen ten onder aan hun zelf gecreëerde schijnrealiteit.
In De mensenhater wordt deze thematiek op een sprankelende manier onderzocht. Kom kijken naar twaalf jong volwassenen die deze tijdloze komedie presenteren op de plek waar realiteit en fictie samen komen: het theater.