PROGRAMMA

FILM: De reis van Khadija

FILM: De reis van Khadija

24 november 2017 om 20:00


Khadija al Mourabit gaat in De reis van Khadija op zoek naar het leven van Memma, haar rebelse, onstuimige oma in het Marokkaanse Rif.

De grootmoeder van Khadija al Mourabit (36) was een sterke vrouw. Memma Allal leefde begin vorige eeuw in de Marokkaanse Rif, het bergachtige noorden van Marokko. Mensen die haar hebben gekend praten nog steeds met respect over haar. Ook al Mourabit is gefascineerd door de vrouw die ze helaas niet heeft gekend. Ze herkent zich in haar rebelse en onstuimige grootmoeder.

De reis van Khadija ging in januari in première in het Nederlands Instituut in de Marokkaanse hoofdstad Rabat. Schrijver Abdelkader Benali kwam met het idee om een film te maken over de positie van vrouwen in de Rif. Benali was klaar met verhalen van alleen maar mannen over de Rif, waar hij is geboren en driekwart van de Marokkaanse Nederlanders hun wortels hebben. Met de Marokkaanse regisseur Tarik el Idrissi zocht hij een vrouw die het vrouwenverhaal kon vertellen. Ze kwamen uit bij Khadija al Mourabit.

Khadija al Mourabit is geboren in Amsterdam, maar haar ouders kwamen uit de Rif. Al meer dan tien jaar is ze bezig met de strijd van Marokkaans-Nederlandse vrouwen voor gelijke rechten. Ze was voorzitter van Buya, de Marokkaanse vrouwenvereniging in Utrecht, en ze deed vrijwilligerswerk voor Spiegelbeeld, een inloophuis voor jonge Marokkaans-Nederlandse vrouwen in Amsterdam. Nu is ze betrokken bij de Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland.

Regie: Tarik el Idrissi 
met: Khadija al Mourabit
Nederlands & Marokkaans gesproken / Nederlands ondertiteld

Inleiding en Q&A
Voorafgaand aan de film zal Khadija al Mourabit een korte inleiding geven. Na afloop is er de gelegenheid vragen te stellen. 

Kijkwijzer: Alle Leeftijden
Prijs: € 12,50 (incl. koffie of thee vooraf met Marokkaanse lekkernijen, en gratis drankje na afloop)Copyright 2012 Het Postkantoor - Reserveringsvoorwaarden - Disclaimer